Meer artikelen
Excursie Vogels kijken

Excursie Vogels kijken

VOGELS KIJKEN

 

Vogels kijken Nieuwstadt en omgeving

In samenwerking met B&B Erbuca

Door Tom Storcken

 

Vogels zijn overal te vinden, we hebben daarbij het voordeel dat ze niet altijd gezien hoeven te worden. Vaak is het luisteren naar zang of roep al voldoende om te kunnen zeggen welke soort het is. Bij het observeren van vogels speelt het gehoor vaak een even belangrijke rol dan het zien. Het leren kennen van vogelgeluiden geschiedt het makkelijkst wanneer je met een vogelaar op pad gaat. Verder let op het gedrag: manier van vliegen, bewegen van vogel op tak of in boom. Let op zang , gedrag en uiterlijk en silhouet van de vogel.

 

Wat behoort minimaal tot de velduitrusting van de vogelaar: goede kleding met onopvallende kleuren en aangepast schoeisel: het kan in veel gebieden nat en of modderig zijn. Verder een verrekijker en als je wil notitieboek/potlood voor aantekeningen te maken.

 

Wanneer vogels kijken? In principe kan dat altijd maar wanneer heb je de meeste kans om vogels te zien? In het (vroege) voorjaar: half maart t/m einde mei wanneer de meeste vogels nog niet broeden, maar bezig zijn met de voorbeidingen hiervoor: partner zoeken (baltsgedrag), nest bouwen etc… Wat tijd van de dag betreft: de meeste vogels zijn heel actief in de vroege morgenuren en dat betekent eigenlijk van zonsopgang tot ca 09.00 uur/10.00 uur. Ook daarna zijn ze nog wel bezig maar dan zijn ze moeilijker te horen/zien. Meestal volgt tegen de avond weer een opleving. Ook in het najaar (bijv. tjidens de vogeltrek) is het leuk om naar vogels te kijken/zoeken: dit kan dan ook later op de dag. Zelf ben ik beschikbaar op dinsdag-donderdag- zaterdag- en soms op zondagmorgen en/of in overleg.

 

Te bezoeken gebieden: Om de loop/reis afstand zo klein mogelijk te houden zijn in Nieuwstadt en omgeving 2 mooie gebieden beschikbaar:

Tussen IJzerenbos en Schalbruch: direct achter de grens met Isenbruch (ca 1 km) : Hohbruch, alten Kaulen en rand van IJzerenbos. Een gebied met bos, weilanden en akkers en veel struweel waar ook het ree, de vos en bij uitzondering een wild zwijn te zien zijn. Afhankelijk van de periode leeft hier in de zomer bv. De Wielewaal, Zwarte specht en uiteraard vele andere vogels.

Een ander kortbijgelegen gebied (ca 1 km) is langs de Geleenbeek e.o. Sinds het voorjaar van 2006 meandert deze beek weer door het landschap: grasland, poelen, verspreid staande bomen en van oudsher overgebleven stukjes bos. Zo hebben veel plant- en diersoorten weer de kans gekregen zich hier (opnieuw) te vestigen. Via een hoogstamboomgaard (plukwei) is het gebied gekoppeld aan de Vloedgraaf die op korte afstand gelegen is en deels door ”’t Hout ” stroomt . Grote grazers worden ingezet om het gebied te beheren.


Meer weten?

Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Gepubliceerd 26-07-2020 / Copyright © Erbuca B&B